Terug naar overzicht

WordPress, Webflow of Squarespace? Wat past bij jou?!

Wix, Webflow, Joomla, Drupal... Ondertussen zijn er zoveel verschillende methodes om een website te maken, maar wat is nu dè beste methode?

WordPress

WordPress is al jaren lang een relevante speler, misschien wel DE relevantste speler. Als je kijkt naar de duurzaamheid bij een goed gebouwde website en de talloze uitbreidingen die vaak ook gratis te krijgen zijn. Tuurlijk zijn er ook nadelen. Hier sommen we de voor- en nadelen voor je op:

Voordelen

  • Gratis. WordPress zelf is gratis en de talloze plugins/uitbreiden vaak ook. Woocoommerce is de webshop plugin van WordPress, deze is ook gratis
  • Ruim inzetbaar. Of je nou een one-pager, webshop, kleine MKB of grote website wilt hebben, WordPress is overal voor te gebruiken
    SEO vriendelijk. Door de lange tijd dat WordPress bestaat weten zij precies wat handig is voor jouw vindbaarheid

Nadelen

  • Plugins. Juist omdat er zo’n groot aanbod is voor plugins moet je goed uitkijken met welke plugin je wel en niet wilt werken. Zoek daarom naar plugins die goede recensies hebben of die recentelijk zijn bijgewerkt.
  • Updates. Omdat WordPress veel aan het ontwikkelen is (en de plugin makers vaak ook) zijn er wat sneller updates. Zorg er dan ook voor dat je de updates goed in de gaten houdt. Pas wel op dat je niet in de stress schiet als je open updates ziet staan, dat is normaal in WordPress. Onze tip: Vind daar een goede balans in of besteed het uit.

Webflow

Webflow wordt de laatste tijd ook groter onder designers. Dit komt omdat designers op die manier via een non-code-workflow toch een website kunnen maken. Wanneer je complexere elementen wilt inbouwen komt de technische kennis wel al snel te kort en kom je er meestal niet meer onderuit om een developer in te schakelen.
Hier even kort de voor- en nadelen van Webflow:

Voordelen

  • Flexibel te gebruiken. In Webflow heb je veel instellingen om tot in kleine details je website vorm te geven zoals jij dat zelf wilt (enige kennis vereist)
  • Betaalbaar. Webflow is niet duur en uitbreiding zijn relatief goedkoop

Nadelen

  • Lastig in gebruik. Zoals ik net al aangaf, voor designers is het makkelijk omdat je werkt met een bepaalde designlogica. Een bepaalde web/technische kennis is dus ook wel handig, maar wanneer je wat verder wilt gaan in de doorontwikkeling van je website is het meestal lastig om verder te gebruiken

Squarespace

Squarespace is ook een bekend platform waarin je je website kan bouwen. Het is makkelijk om te gebruiken en in tegenstelling tot Webflow heb je hier ook minder ervaring voor nodig. Ook zijn er een aantal templates waar je op verder kan bouwen. Toch zijn er ook wat nadelen:

Voordelen

  • Makkelijk te gebruiken. Geen kennis nodig om aan de slag te kunnen
  • Prijs/Kwaliteit. Voor het geld kan je relatief makkelijk te werk gaan. Je zal rond de €30 – €50 euro per maand kwijt zijn voor een normale site

Nadelen

  • Moeilijk uit te breiden. Squarespace heeft weinig opties om te variëren en uit te breiden in tegenstelling tot WordPress en Webflow.
  • Template gericht. Squarespace is meer gericht om de tijdelijke/makkelijke websites, dit merk je in de beperkte design-keuzes die je hebt.
  • Beperkt gebruik. Voor bijvoorbeeld een webshop hoef je niet naar Squarespace te gaan kijken. Dan kan je beter naar Woocommerce kijken; Een webshop plugin voor WordPress.

Need help?