Terug naar overzicht

Waarom je website onderhoud nodig heeft

Onderhoud aan je website is belangrijk. Veel bedrijven hebben hier onderhoudscontracten voor zodat zij dit hele verhaal voor je uit handen nemen, maar waarom moet dat? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij leggen het uit.

Het belang van onderhoud en ondersteuningscontracten

Goed onderhoud is belangrijk voor je website. Het kan er zelfs voor zorgen dat je website 2x zo lang mee gaat, puur door een aantal periodieke keuringen en checks zodat jouw website weer netjes up-to-date is. Tuurlijk is het niet leuk om dit steeds in te moeten plannen en als er iets gebeurd waar je niet op had gerekend, wat dan? Veel Agency’s bieden daarom dus ook een support contract aan zodat ze dit hele verhaal voor je uit handen nemen.

Een andere belangrijke reden is ook gevoeligheid voor hackers of andere vormen van indringers. Door je website altijd netjes up-to-date te houden is de kans voor hackers ook een stuk lager. Vaak komen hackers binnen door slecht beveiligde omgevingen en dit kan dus bijvoorbeeld via een verouderde plugin zijn. Belangrijk dus!

Wat wordt er gedaan?

Zoals het woord al aangeeft, er wordt onderhoud gepleegd aan je website doormiddel van een contract. Hierin worden vaak de volgende punten nagelopen:

  • Website scan
  • Controle functionaliteiten
  • Updates WordPress
  • Updates plugins
  • Nacontrole functionaliteiten
  • Nacontrole website scan

Het is belangrijk tijdens een support-ronde om alles netjes bij te houden. Zo is het handig om eerst een rondje door de website te doen om te kijken hoe de website in elkaar zit, wat zijn belangrijke punten om op te letten en zijn er toevallig al elementen stuk of functioneren deze niet naar behoren; dan weet je dit alvast van te voren.

Verder is het altijd goed om de laatste versie van WordPress te hebben en om daarna pas updates voor plugins te doen. Op die manier heb je de beste volgorde en werkt alles netjes samen met de nieuwe WordPress versie.

Uiteraard worden er nog een aantal kleinere, complexere taken uitgevoerd wanneer dit nodig is maar deze zullen we even links laten liggen.

Wat kost een onderhoudscontract?

Vaak is zo’n contract jaarlijks, en tussen de €200 – €1000 per jaar. Bij sommige partijen ligt de prijs nog hoger, vaak bieden zij nog een ruimer aanbod waarin meerdere elementen worden gecheckt of op meer periodieke momenten. Ook wij bieden een onderhoudscontract aan voor een ontzettend scherpe prijs in vergelijking met andere partijen.

Misschien lijkt zo’n onderhoudscontract onnodig veel geld, maar onthoud zeker:

  • Omgerekend naar een uurtarief valt het vaak mee op hoeveel uur je uitkomt
  • De duurzaamheid van je website gaat er flink op vooruit
  • Je website is hierdoor ook minder gevoelig voor hacks of andere vormen van indringers

Mochten wij iets voor je kunnen doen of ben je gewoon benieuwd naar een van onze diensten? Twijfel dan niet en laat het ons zeker weten!

Tips voor als je zelf aan de slag wilt

Ben je toch bereid om momenten vrij te maken en periodieke checks te doen voor je website? Dan hebben wij nog een aantal tips die je een hoop tijd/problemen gaan besparen:

Maak een Backup
Voordat je te werk gaat wil je altijd een “fall-back”-point hebben om op terug te vallen. Met name WordPress heeft veel verschillende ontwikkelaars in de community en het kan dus zijn dat een plugin niet meer werkt na een update of dat er een crash ontstaat. Op zo’n moment is het erg fijn als je een punt hebt om op terug te vallen toen alles nog wel netjes functioneerde.

Ga Stapsgewijs te werk
Mocht er een crash ontstaan tijdens het updaten en je hebt je backup teruggezet is het handig om alles stap-voor-stap te doen. Op die manier check je steeds of het probleem terugkomt of niet. Zo kan je precies achterhalen waar het probleem zicht bevindt.

Bekijk of licenties nog goed zijn
Tijdens je “support-rondje” of “APK” is het ook handig om je licenties te checken. Kijk of deze niet verlopen zijn, of dat ze binnenkort gaan vervallen of vervang verlopen licenties om problemen te voorkomen. Ondanks dat dit logisch klinkt is het niet vanzelfsprekend dus let hier goed op!

Hulp nodig?